Esittävän taiteen tila ry

Pakkahuonetta hallinnoi Esittävän taiteen tila ry, joka on perustettu 4.12.2006.
  
  
Yhdistyksen tarkoituksena on toimia yleishyödyllisenä yhdistyksenä ja parantaa jäsenyhdistystensä sekä esittävän taiteen toimintaedellytyksiä luomalla puitteet kulttuuritoiminnalle. Yhdistys vuokraa Pakkahuonetta edelleen esittävän taiteen toimijoille, taiteilijoille, ryhmille ja yhdistyksille.
 
ETT:n perustajajäseniä ovat kulttuuriyhdistys Vääräpyörä ry, Satuteatteri Punahilkka, Rajake ry sekä Joensuun Vapaa teatteri. Mukaan ovat myöhemmin liittyneet Teatteri Fiasko ja Joensuun Muusikot.

VÄÄRÄPYÖRÄ

Vuonna 1995 perustettu Vääräpyörä ry on joensuulainen poikkitaiteellinen kulttuuriyhdistys, joka tuottaa ja tarjoaa yleisölleen laadukkaita ja kunnianhimoisia esityksiä, näyttelyitä ja tapahtumia. Vääräpyörän aktiivijäsenet ovat joensuulaisyleisölle tuttuja eri taiteenalojen ammattilaisia ja harrastajia ja runsas joukko vierailevia taiteilijoita osallistuu säännöllisesti Vääräpyörän toimintaan.

Vääräpyörän tuotanto on jo vuosia ollut tärkeä osa joensuulaista kulttuuritarjontaa. Yhdistys on erityisen tunnettu laadukkaista teatteriesityksistään kuten Piaf, Kolmastoista kuu eli naiset, Maan päällä paikka yksi on ja monet yleisön suosikkikabareet kuten Yhden illan hunajaa, Ylpeesti hehkuvin rinnoin ja The Seventies show. Vuosien varrella yhdistys on vakiinnuttanut asemansa myös muun kulttuurin tuottajana. Vääräpyörän historiaan mahtuu teatterin lisäksi musiikkia, taidenäyttelyitä, radio-ohjelmia, pienoisfestivaaleja ja muita taidetapahtumia. Myös taidekasvatuksen saralla vääräpyöräläiset ovat olleet aktiivisia. Opetustyö, monet teatterikasvatusprojektit ja yhteistyöhankkeet koululaisten, opiskelijoiden ja harrastajien kanssa ovat jo pitkään olleet osa Vääräpyörän toimintaa.

RAJAKE

Joensuulainen teatterin ammattilaisten yhdistys, joka tuottaa mm. improvisaatioesityksiä ja musiikkiteatteria. Sen tunnetuimpia esityksiä Päästä irti -impovisaatioteatterisarjat sekä mm. Täydellinen mies -musiikkiteatteriesitys.

JOENSUUN VAPAA TEATTERI

Joensuun Vapaa Teatteri on korkeatasoista ammattiteatteria tuottava yhdistys, joka perustettiin 1982. Olemme tuottajateatteri, joka kiinnittää kutakin tuotantoa varten oman taiteellisen henkilökunnan. Jossain määrin vaistonvaraisesti pyrimme edistämään elämyksellistä taidetta ja usein sen marginaalisiakin vaihtoehtoja. Tämä linjaus on aiheuttanut sen, että esityksemme ovat enimmäkseen pienimuotoisia. Taiteellista toimintaamme on aina siivittänyt voimakas usko taiteen itsenäiseen merkitykseen ja ihmisyytteen.

Toiminta oli välillä lepotilassa, mutta on taas aktivoitunut vuodesta 2008 alkaen. POHJASURU vuonna 2012 oli kaunis ja elämyksellinen teos, joka soi katsojilleen iloa, lohtua, uskoa ihmisrakkauteen. Voimakkaasti vaikuttavia, lohdullisia elämyksiä tuottaa myös tuore esitys LAULU - MUSIIKILLINEN TARINA MINIÄNUKESTA, joka saanut innoituksensa ilomantsilaisista kansantarinoista. Sanna Kurki-Suonio ja Pauliina Syrjälä ovat säveltäneet ja esittävät Pirkko Kurikan käsikirjoittaman ja ohjaaman minimalistesen musiikkiteatteriesityksen.

www.vapaateatteri.net

SATUTEATTERI PUNAHILKKA

Satuteatteri Punahilkka on joensuulainen nukketeatteri, jonka jäsenet ovat kasvatus- ja hoitoalan ammattilaisia. Kahdenkymmenenviiden vuoden aikana joensuulaisten tekemä nukketeatteri on saanut valtakunnallisestikin kiitosta.

Ohjelmistossa on ollut useita Grimmin satuja ja klassikoita Pessistä ja Illusiasta Pikku Prinssiin. Oppia nukketeatterin tekemiseen on haettu osallistumalla kansainvälisille UNIMA-festivaaleille Japanissa ja Budapestissa. Ryhmän pitkäaikaisina ohjaajina ovat toimineet teatteriohjaaja Juhani Joensuu ja Marja-Liisa Lintunen.

satuteatteri.wordpress.com

JOENSUUN MUUSIKOT

Joensuun Muusikot ry on Suomen Muusikkojen liiton paikallisosasto, jonka jäsenistö koostuu Pohjois-Karjalan alueen musiikin ammattilaisista. Yhdistykseen kuuluvat muusikot, laulajat, alan opiskelijat ja muuten näihin ammatteihin läheisesti liittyvissä ammateissa toimivat henkilöt. Näin ollen paikallisosastomme jäsenistössä on edustettuina opiskelijat ja ammattilaiset myös musiikin eri tyylilajeilta, niin kevyen kuin raskaan ja klassisen musiikkiin alueelta sekä kaikkea siltä väliltä. Jäsenemme kuuluvat paikallisosaston kautta ammattiliittoon, joka toimii alamme työntekijöiden edunvalvojana. Samalla jäsenemme ovat oikeutettuja Muusikkojen sairauskassan sekä työttömyysturvaa koskeviin palveluihin.

Joensuun Muusikot ry järjestää vuosittain kokouksia, joissa käsitellään alamme ajankohtaisaiheita. Tärkein osa kokoontumista on kuitenkin kuulumisten vaihtaminen ja rento illanvietto yhdessä. Perinteeksi on muodostunut myös kevättalven pilkkireissu. Paikallisosastomme pyrkii rikastuttamaan Joensuun alueen kulttuurielämää järjestämällä konsertteja sekä muita tempauksia. Tästä esimerkkinä esiintyminen Mike Pattonin kanssa Ilosaarirockissa kesällä 2008.

TEATTERI FIASKO


Fiasko on aloittanut teatteritoimintansa 13.10.1980 Joensuun Vapaaopiston näyttämötaiteen opintoryhmänä. Tavoitteena on ollut ja on vieläkin kehittyä taiteen tekijöinä ja harrastajina ja tehdä elämyksellisiä esityksiä. Sellaisia, jotka ovat koskettavia, hauskuttavia tai vavahduttavia sekä tekijöille itselleen että katsojille.

Toimintaa on leimannut innokas kansainvälinen kulttuuritoiminta; vierailtu on: Islannissa, Japanissa, Aruballa, Irlannissa, Intiassa, Etelä-Koreassa, Pakistanissa, Venäjällä, Virossa, Yhdysvalloissa, Bangladeshissä, Nepalissa, Espanjassa, Kuubassa, Venezuelassa, Italiassa. 16 maassa.

Fiaskolaiset itse ovat määritelleet fiaskolaisuutta seuraavasti:

  • Kaiken vievä harrastus. Kaiken antava harrastus. Uuden oppimisen kehto.
  • Suuri kasa sattumia, jotka johtavat seuraaviin ja taas seuraaviin sattumiin. Se on ketjureaktio. Sitä ei voi välttää.

  • Epänormaaleja asioita kasassa. Räjähdys.

  • Totaalinen toramyrkky. Kaikkea kokeillaan – ainakin kerran. Joskus tuskien taival. Tanssii ja laulaa, taidoista tai niiden puutteesta huolimatta.

  • Yllytyshullu porukka, valmis suunnilleen mihin tahansa.